Makaron sprzed 2500 lat
Świetnie zachowany makaron zrobiony około 2500 lat znaleźli w jednym z grobowców w Subeixi (dystrykt Turpan, prowincja Xinjiang) chińscy badacze.
Nie jest to ich jedyne niezwykłe znalezisko w tym miejscu. Dzięki suchemu klimatowi do naszych czasów zachowały się jeszcze ciasteczka, danie wyglądające jak owsianka, a także owcze łby mające prawdopodobnie znaczenie symboliczne. Archeolodzy znaleźli też ceramikę, łuki, strzały, siodła, buty, noże i wiele innych wyrobów wykonanych często z materiałów organicznych. Wśród znalezisk jest nawet sweter.
Jak podkreślają chińscy badacze, z 19 znalezionych mumii wszystkie poza trzema należą do osób o wyglądzie charakterystycznym dla Europejczyków. Ludzie ci mają jasne włosy, głęboko osadzone oczy oraz wydatne nosy.
Naukowcy postanowili bliżej przyjrzeć się zachowanemu w pochówkach jedzeniu. Ustalili, że makaron, ciasteczka i „owsiankę” przygotowano z prosa. Przeprowadzili również eksperymenty mające na celu ustalenie metod przygotowania odkrytych dań. Badania te wykazały, że ciasteczka były pieczone. Stawia to mieszkańców Xinjiangu w gronie pierwszych piekarzy świata obok Egipcjan. Chińczycy sugerują nawet, że twórcy ciasteczek posiadali już spore umiejętności, co wskazuje, że wypieki pojawiły się tam dużo wcześniej.
Odkryty makaron nie jest najstarszym, jaki trafił się chińskim badaczom. W Laija w północno-zachodnich Chinach odkryli swego czasu jego nitki sprzed 4 tysięcy lat.
Wyniki badań jedzenia z Subeixi ukażą się w „Journal of Archaeological Science”. O odkryciach napisało już Discovery News. Dali zdjęcia.
Z googla wyskoczylo mi
http://tnij.org/i5w3
gdzie podaja datowanie na 500-300 pne.
Jesli mlodsze datowanie byloby blizsze rzeczywistowsci, to chyba byloby mozliwe, ze mumie typu europejskiego to jakis odprysk wyprawy Aleksandra Macedonskiego?
krzysztofsf said this on 24.11.2010 @ 8:07 |
chyba nie, po pierwsze Wielki Step był kiedyś zajęty przez ludy mówiące językami indoeuropejskimi, sięgającymi znacznie dalej na wschód. Głównie były to ludy irańskie, Scytowie i Sarmaci, ale znacznie dalej na wschód sięgali Tocharowie (właśnie aż do pustynii Takla Makan), stanowiący odrębną gałąź językową w obrębie rodziny IE. Być może znaczna część mówiących językami IE charakteryzowała się również – z racji pochodzenia – cechami antropologicznymi o wiele bardziej przypominających mieszkańców Europy niż Azji (ale się namęczyłem, żeby nie napisać „mongoloidów” i „europeidów” ;-) Niewykluczone więc, że „europejskie” mumie to raczej pozostałość starych kolonizacji.
Tocharowie zdążyli jeszcze załapać się na buddyzm w okresie jego szczytowej ekspansji
eptesicus said this on 24.11.2010 @ 20:34 |
Nie udalo mi sie znalezc w jakich wlasciwie rejonach Chin jest ta miejscowosc.
Ciekawe, jakie byly w przeszlosci zasiegi terytorialne ludow o europejskim fenotypie?
Mozna napisac rasistowska wersje historii, jak to Azjaci wchlaniali i kopiowali cenne osiagniecia ludow aryjskich ;)
krzysztofsf said this on 24.11.2010 @ 20:58 |
To jakieś 200 km na wsch od Urumczi jeżeli to jedyna taka miejscowość w Chinach zaznaczona na google maps.
yugo said this on 24.11.2010 @ 22:30 |
Cyli teoria Eptesicusa jest prawdopodobna, sa to zachodnie obrzeza obecnych Chin.
krzysztofsf said this on 25.11.2010 @ 7:47 |
No przecież podałem prowincję :) W Xinjiang. To zachodnia prowincja Chin w której europejsko wyglądające mumie nie są rzadkością
Wojciech Pastuszka said this on 25.11.2010 @ 10:34 |
Dla ścisłości: Xinjiang nie jest prowincją, tylko regionem autonomicznym; co oczywiście znaczy, że znajduje się pod ściślejszą kontrolą rządu centralnego niż zwykła prowincja (zresztą podobnie ma Tybet) ^^J
Παλλάς said this on 26.11.2010 @ 17:41 |
Owsiankę przygotowano z prosa, a kaszę gryczaną z żyta ;)
cuptour said this on 24.11.2010 @ 10:20 |
Właśnie to chyba prosianka była (:
„Chińczycy sugerują nawet, że twórcy ciasteczek posiadali już spore umiejętności, co wskazuje, że wypieki pojawiły się tam dużo wcześniej.” Oni tam naprawdę jedzą wszystko pewnie niedługo okaże się że zżarli megafaunę o neandertalczykach nie wspominając (:
yugo said this on 24.11.2010 @ 12:42 |
Teraz czekam na odkrycie, że Marco Polo przywiózł do Włoch nie tylko przepis na lody, ale także na kluchy.
inhet42 said this on 24.11.2010 @ 16:25 |
Przeciez przywiozl makaron – przynajmniej tak bylo pokazane w serialu biograficznym wloskiej chyba produkcji.
krzysztofsf said this on 24.11.2010 @ 17:03 |
No, no, szybko doczekałem…
inhet42 said this on 24.11.2010 @ 19:27 |
No coz, czasem wizja „artystyczna” moze niezle wypaczyc realna historie.
W kazdym razie material archeologiczny obala teorie makaronowych wloskich „jastrzebi”
http://www.ppr.pl/artykul-chinczycy-odkryli-makaron-127487.php
„Włosi uważają, że było dokładnie odwrotnie i to Marco Polo zaprezentował Chińczykom pastę.”
krzysztofsf said this on 24.11.2010 @ 21:17 |
Włosi to sobie mogą myśleć, akurat to że makaron pochodzi ze środkowej Azji jest dość dobrze udowodnione. Nawiasem mówiąc parę miesięcy temu leciał na kuchnia.tv świetny mini serial o historii makaronu, jeśli nie widzieliście to chyba czasem dają powtórki. Naprawdę momentami bardzo ciekawe to było.
embercadero said this on 24.11.2010 @ 23:40 |
@krzysztofsf
>>Mozna napisac rasistowska wersje historii, jak to Azjaci wchlaniali i kopiowali cenne osiagniecia ludow aryjskich
ależ różne oszołomy piszą taką wersję od lat, aż do dziś
http://www.white-history.com/hwr6a.htm
eptesicus said this on 24.11.2010 @ 22:41 |
To wole nasza, polska , wersje historii jawnie rownoleglej :)
http://www.wielkarzeczpospolita.net/
krzysztofsf said this on 25.11.2010 @ 7:36 |
[…] tysiąca lat temu jadano makaron. Sześć i pół tysiąca lat temu w kopalni soli człowiek fedrował tunele za pomocą […]
Jesteśmy chwilą | Szczeżuja log said this on 16.12.2010 @ 22:08 |