W czym pili mieszkańcy wczesnośredniowiecznej Polski (via Gunthera miejsce w sieci)

W czym pili mieszkańcy wczesnośredniowiecznej Polski Nawiązując do tekstu o Ateńczykach, który pojawił się na Archeowieściach postanowiłem uzupełnić drastyczną lukę – być tak nie może, byśmy więcej o popijawach starożytnych Ateńczyków wiedzieli, niźli o chlubnej tradycji balangowania na wczesnopolskich (polańskich, mazowszańskich i innych) dworach. Jak wskazują na to źródła pisane, na wczesnośredniowiecznych dworach szczególnie ceniono sobie naczynia metalowe. Gall o uczcie, jaką dla Ottona III wyd … Read More

via Gunthera miejsce w sieci

~ - autor: Wojciech Pastuszka w dniu 9.01.2011.

Odpowiedzi: 2 to “W czym pili mieszkańcy wczesnośredniowiecznej Polski (via Gunthera miejsce w sieci)”

  1. A co z nich pito wtenczas? wino? Rozwodnione? Raczej nie.
    P.

  2. Oczywiście piwo i miody sycone. Wino z rzadka, bo albo z importu, albo cienkusz z nielicznych miejscowych winnic.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s