Uczty i piwo stoją za powstaniem rolnictwa?

Piwo mogło mieć ogromny wpływ na nakłonienie ludzi do uprawy roślin – twierdzi archeolog Brian Hayden z Uniwersytetu Simona Frasera w Kanadzie.

Według jego hipotezy piwo odgrywało kluczową rolę podczas uczt, które były ważnymi momentami w życiu społeczności ludzkich już ponad 10 tysięcy lat temu. Tradycyjne uczty wielu ludów świata wymagają zaś zdaniem badacza trzech elementów: mięsa, jakiegoś dania ze zbóż i alkoholu. Ich obecność świadczy o bogactwie. Przygotowanie jedzenia ze zbóż (a także alkoholu) jest bowiem bardzo pracochłonne. Takimi produktami można zaimponować i zdobyć wdzięczność gości. Dodatkowo w wielu kulturach piwo jest uważane za święty napój.

Archeolog wskazuje, że już w kulturze natufijskiej, która istniała na Bliskim Wschodzie przed pojawieniem się rolnictwa, występują wszystkie elementy potrzebne, by wytwarzać piwo.

Archeolog wskazuje, że ludzie tworzący tę kulturę wkładali bardzo wiele wysiłku w zdobycie zboża i przygotowanie go do spożycia, co trudno wytłumaczyć jedynie chęcia uzyskania jedzenia. A zdarzało się, że po zboże natufijczycy wybierali się na tereny odległe o 60-100 km.

Taki wysiłek łatwiej wytłumaczyć, jeśli był potrzebny do zorganizowania uczty, na której m.in. wypijano duże ilości piwa.

Problem jest jednak w tym, że na razie nie znaleziono żadnych śladów tego napoju w tamtejszych naczyniach. Jednak Hayden ma nadzieję, że pozostałości takie kiedyś się znajdą.

Na podstawie LiveScience.

Hayden nie jest pierwszym badaczem, który podejrzewa, że pociąg do alkoholu miał duży wpływ na pojawienie się rolnictwa. W zasadzie, jeśli brać pod uwagę przedsiębiorczość i determinację, jaką ludzie wykazują od czasów historycznych dla zdobycia procentowych trunków, to trudno oprzeć się tym hipotezom. Z drugiej strony ich zwolennikom brakuje jednak twardych argumentów. Wszystkie znane dowody wytwarzania alkoholu są na razie młodsze od rolnictwa. Trzeba też jednak pamiętać, że prymitywna produkcja piwa w jamach w ziemi zostawia słabo rozpoznawalne ślady.

~ - autor: Wojciech Pastuszka w dniu 9.11.2010.

komentarzy 6 to “Uczty i piwo stoją za powstaniem rolnictwa?”

  1. Gdzieś słyszałem że kury i jajka to produkt uboczny hodowania kogutów do walk…

  2. Ciekawe jest tutaj to, że archeolog, próbuje kariery jako historyk kultury w oparciu o dane uzyskane od etnografa. Dzielny człowiek.

    • gość ma bardzo szerokie i ciekawe zainteresowania, połowa publikacji dotyczy archeologii, a drugie pół – właśnie entnologii i antropologii kultury. Powiedziałbym, że zainteresowania te są wręcz niepokojąco szerokie ;-) Ale jest kilka specjalności w których się lubuje – po stronie archeologii jest to coś w rodzaju „eko-archeologii”, dokładniej wykorzystanie zasobów przez dawne społeczności, zwłaszcza zbieracko-łowieckie, ale też technologie lityczne. Po stronie etnologii – społeczeństwa plemienne w okresie przejściowym między egalitarnymi, rodowymi społecznościami plemiennymi a „wodzostwami” o silnie stratyfikowanej strukturze społecznej. A dokładniej – rola uczt, wielkich wyżerek dla wszystkich, jednym słowem nieprzytomnego szastania zasobami („pan wódz stawia dzisiaj wszystkim”) takiego jak w przypadku indiańskich potlaczów z północno-zachodniego wybrzeża Am. Pn. Gałęzie te pan Hayden zdaje się łączyć zgrabnie i stąd definiuje się jako etnoarcheolog. Badania etnograficzne i historyczne przeprowadza w dużym stopniu sam (patrzcie na jego projekt na polinezyjskiej wyspie Futuna), nie jest więc tak, że „próbuje kariery jako historyk kultury w oparciu o dane uzyskane od etnografa”. Mimo, że jest z wykształcenia archeologiem i pracuje w instytucie archeologii

      • ale o kulturze natufijskiej to zbyt dużego pojęcia mieć nie może, tyle co przeczytał

  3. Jeszcze ciekawsze jest to, że autor nigdy nie zajmował się zawodowo kulturą natufijską, ani w ogóle Bliskim Wschodem.

    http://www.sfu.ca/archaeology-old/dept/fac_bio/hayden/

    • Na temat znacznia alkoholu i piwa dla rozwoju cywilizacji i kultury, czy stosunkow spolecznych, czytalem wiele razy w roznych newsach czy wstawkach w wiekszych, dotyczacych innych aspektow, artykulach.
      Pochodzenie informacji w LiveScience jest wg mnie dosyc niejasne.
      Wyglada jak streszczenie jakiegos wywiadu (?) w ktorym Hayden stwierdza, ze kiedys napisze artykul do Current Anthropology na ten temat.
      Mam wrazenie, ze koniecznie chciano napisac o alkoholowym pochodzeniu rolnictwa i padlo na Haydena, zeby to firmowal.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s