Jemy zboże od co najmniej 100 tysięcy lat

– Spożywanie dzikich zbóż przez prehistorycznych łowców-zbieraczy wydaje się być dużo starsze, niż dotąd sądzono – twierdzi Julio Mercader z Uniwersytetu w Calgary.

Najstarsze dotychczas dowody spożywania zbóż miały 12 tys. lat. Zespół kierowany przez kanadyjskiego badacza przesunął tę granicę o około 90 tys. lat.

Ślady spożycia zbóż i korzeni naukowiec znalazł w głębokiej jaskini niedaleko Jeziora Niassa w Mozambiku. Znajdowały się w niej dziesiątki kamiennych narzędzi, kości zwierząt oraz pozostałości roślin mające ponad sto tysięcy lat.

Na kamiennych narzędziach naukowcy zidentyfikowali tysiące ziarenek skrobi. Świadczą one niezbicie, że na masową skalę znoszono do jaskini i spożywano dzikie sorgo.

Jak mówi Mercader uważano dotąd, że w tym okresie ludzie nie zbierali nasion zbóż, ale tylko korzenie, owoce i orzechy. Badacz przypomina również, że włączenie zbóż do naszej diety jest uznawane za bardzo ważny krok w dziejach ludzkości ze względu na złożoność przyrządzania posiłków ze zbóż.

Odkrycie opisano w ostatnim Science. Skorzystałem też z depeszy AFP opublikowanej w Yahoo.

~ - autor: Wojciech Pastuszka w dniu 21.12.2009.

Komentarzy 14 to “Jemy zboże od co najmniej 100 tysięcy lat”

  1. Ciekawe, czy znalezione slady swiadcza o rozcieraniu czy tluczeniu zboza na cos w rodzaju maki?
    Czy w tamtych rejonach zyja jakies zwierzeta (zapewne gryzonie) tworzace w swoich norkach magazyny zywnosci – ziaren zboza, orzeszkow itp? W tej strefie klimatycznej odpada szykowanie zapasow na okres zimowy, ale czy takie zapasy nie sa rowniez przez rozne zwierzaki robione na czas powiedzmy pory suchej, czy innego czasu o ograniczonym dostepie do zywnosci?

  2. „Okazało się, że wcześniej” — czyli moja ulubiona kategoria newsów. :)

  3. Szkoda, że nie znaleźli śladów przerabiania zboża na płyny (:

    • Wysokiej technologii nie potrzeba by raczyc sie wysmienitym napitkiem uzyskanym z roslin zawierajacych skrobie.
      http://barmani.eu/alkohole-swiata/destylaty-zbozowe/chicha-indianska-wodka/
      Tony Halik tak opisał ów trunek: „Zasadniczym napojem Jivarosów jest chicha, którą kobiety przygotowują, przeżuwając korzenie manioku i wypluwając papkę do garnków. Znawcy utrzymują, że chicha przyrządzona przez kobiety stare i pozbawione zębów jest smaczniejsza od tej, którą przeżuwają młodsze. Dlatego dobry mąż usiłuje jak najszybciej wybić żonie wszystkie zęby”.

      • Warto dodać, że w Peru gospodarze, którzy właśnie wyprodukowali chichę, zachęcają do wizyty i kupna, bądź po prostu napicia się, poprzez wywieszenie znaku na ukośnej żerdzi przed swoim domem. Tym znakiem obecnie najczęściej jest szmata albo worek nylonowy w odpowiednim kolorze – żółty dla chichy „standardowej” słomkowej, czerwony lub różowy dla chichy truskawkowej. Wygląda to trochę jak wywieszona flaga na święta państwowe u nas, tylko żerdź jest z reguły dłuższa.
        Peruwiańczycy mają jeszcze jeden super napój, tym razem niealkoholowy – koktail na ciepło ze zmielonych w mikserze żab z dodatkiem cereali.

  4. Po prostu nikt dotychczas nie szukał ziaren zbóż na stanowiskach ze starszych faz e.k. Naciągana ta „sensacja”

    • Sadze, ze nie tyle, „nie szukal” , a raczej nastepuje rozwoj technik badawczych umozliwiajacych badanie roznych mikrosladow, oraz do tego musi byc odkryte niespenetrowane chociazby przez poprzednich badaczy, stanowisko zawierajace rozne artefakty przechowane w sposob umozliwiajacy ich przebadanie.
      Zycze powodzenia w szukaniu sladow skrobii na kamiennych narzedzaich wydobytych spod lawy w notatce o najstarzych ludziach w Europie.

  5. Ciekawa sprawa, że juz od tysiecy lat jemy coś co teraz naukowcy uznali za dość nie dobre i trzeba je modyfikować. Na przykład kukurydzę. Z drugiej strony aby uprzyjemnić nam te jedzenie proponuje wykorzystać do tego sztućce oraz serwisy obiadowe, które są niepowtarzalne, nierutynowe oraz nie drogie.

    pozdrawiam wszystkich

    • >>Ciekawa sprawa, że juz od tysiecy lat jemy coś co teraz naukowcy uznali za dość nie dobre i trzeba je modyfikować. Na przykład kukurydzę

      od kilku tysięcy lat wielu ludzi chodzi również głodnych, bo tej kukurydzy nigdy nie starcza dla wszystkich. Jak widzę, straszny opór budzi próba przełamania tego stanu.

      • Swoją drogą wszak kukurydza nie jest naturalną rośliną (tzn. stworzoną przez naturę), ale dziełem ludzi.

        • więcej, wszystkie rośliny które jemy, MODYFIKUJEMY już od tysięcy lat (drogą selekcji), dlatego wyglądają tak jak wyglądają

          • Tylko o ile wiem w przypadku kukurydzy jest to wyjątkowo radykalna zmiana.

            • tak, do tego stopnia, że samo pochodzenie uprawnej kukurydzy jest dziś zagadką. Wiadomo, że był to któryś z gatunków teosinte (dzicy przedstawiciele rodzaju Zea), ale ni cholery nie wiadomo który, nie wiadomo też, czy w grę nie wchodzi hybrydyzacja jednego z tych gatunków z przedstawicielem rodzaju Tripsacum. Owocostan żadnego z tych gatunków nijak nie przypomina obecnej kukurydzy, tak to zielsko zdołaliśmy zmienić

  6. […] Odkrycie pozwala przypuszczać, że wytwarzanie mąki było powszechne na długo przed pojawieniem się rolnictwa i mogło mieć duże znaczenie w diecie dawnych ludzi. Warto w tym miejscu przypomnieć, że w ubiegłym roku opublikowano wyniki podobnych badań kamiennych narzędzi z Mozambiku sprzed 100 tysięcy lat, na których odkryto ślady spożywania dzikiego sorgo. […]

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s