Najstarszy dowód udomowienia kukurydzy

Już 8700 lat temu ludzie mieszkający w dolinie meksykańskiej rzeki Balsas uprawiali i jedli kukurydzę.

corncobs

Współczesna kukurydza – efekt tysięcy lat eksperymentów. Zdjęcie na licencji Creative Commons. Autor: Sam Fentress.

Naukowcy dowiedzieli się tego z kamiennych narzędzi używanych do mielenia nasion, które znaleźli w jaskini będącej domem prehistorycznym mieszkańców doliny. Na narzędziach zidentyfikowali skrobię pochodzącą z udomowionej kukurydzy.

Oprócz tego uczeni znaleźli fitolity z kolb tej rośliny, które nie występują u dzikiego przodka udomowionej kukurydzy.

Najniższa wydatowana warstwa, w której naukowcy znaleźli narzędzia z kukurydzianą skrobią, miała 8700 lat. Uczeni podkreślają jednak, że takie narzędzia znaleźli też w niższych (czyli starszych) warstwach, ale nie udało się przeprowadzić ich radiowęglowego datowania.

Najstarsze znane dotąd dowody udomowienia kukurydzy pochodziły sprzed 7600 lat.

Wyniki multidyscyplinarnych badań w dolinie rzeki Balsas naukowcy opisali w dwóch artykułach opublikowanych w PNAS.

Na podstawie Newswise.

Najstarszymi udomowionymi roślinami Ameryki są dynie. Co najmniej 9200 lat temu uprawiali je mieszkańcy północnego Peru. Jak wykazały opisanie właśnie w PNAS badania, mieszkańcy doliny rzeki Balas również jedli to warzywo.

~ - autor: Wojciech Pastuszka w dniu 25.03.2009.

Komentarzy 15 to “Najstarszy dowód udomowienia kukurydzy”

  1. Szkoda, że w newsie nie napisali, że teosinte (dziki przodek kukurydzy) to nie nadająca się do jedzenia trawa. A to oznacza, że kukurydza nie została udomowiona, tak jak np. pszenica, tylko wyhodowana.

    • A nie moglo to sie odbyc na podobnej zasadzie jak z truskawkami – wlasciwy czlowiek we wlasciwym miejscu wypatrzyl mutanta?
      trudno mi sobie wyobrazic, zeby jakakolwiek cywilizacja prehistoryczna zajmowala sie selekcja i hodowla niejadalnych roslin – chyba, ze byly wykorzystywane w znaczacy sposob inne ich czesci, a jadalne kolby pojawily sie w uprawach przy okazji – ale raczej znowu nawet w takim przypadku najprawdopodobniejsza tu by byla mutacja, chyba, ze jadalnosc kolb jest skorelowana z jakims innym elementem rosliny – np dobor pod wzgledem wysokosci lodygi, do czegos tam potrzebnej tym ludom, jednoczesnie wplywa na polepszenie parametrow spozywczych kolb.

      • http://www.eurekalert.org/pub_releases/2004-04/du-poc033004.php
        Zagadka pochodzenia kukurydzy wyjaśnia się (6.04.04): Genetyk Mary Eubanks z Duke University przedstawiła 2 kwietnia br. na sympozjum nt. kukurydzy zorganizowanym przez Society for American Archaeology w Montrealu nowe dowody w sprawie pochodzenia kukurydzy. Jej eksperymenty dowodzą, że Zea mays powstała przypadkowo jako krzyżówka traw Euchlaena luxurians i przedstawiciela rodzaju Tripsacum. Dotychczas zakładano, że kukurydza jest raczej produktem długotrwałej uprawy i krzyżowania odmian Euchlaena luxurians. Eubanks dowodzi, że kluczowe dla powstania kukurydzy było wzbogacenie jej przodków genami Tripsacum i że zboże o znaczeniu gospodarczym mogło powstać stosunkowo szybko w okresie jednego stulecia.

      • Może z kukurydzą jest tak jak z astrami? Rosnące dziko wysiewają się gęsto i dorastają do kilkunastu centymetrów, a kwiaty mają średnice 1,5 cm. Ale wysiewane sztucznie, w odpowiedniej odległości od siebie i inspektowane dorastają do metra, a kwiaty mają średnicę ok 15 cm.
        Czyli wystarczyć im odpowiednie środowisko.

    • Ale naukowcy używają jednak terminu „domestication”. Choćby jeden z artykułów w PNAS ma tytuł „The Cultural and chronological context of early Holocene maize and squash domestication in the Central Balsas River Valley, Mexcio”.

  2. Poprawka: nienadająca się ;)

  3. Można powiedzieć, że kukurydza to pierwsza żywność GMO. ;)

  4. Należy.

  5. Fascynujące. I ciekawie wygląda to zdjęcie, u nas chyba nie występuje czerwono-czarna kukurydza? Przynajmniej mnie sie nie udało takiej spotkać.

  6. Świetny temat! Interesują mnie rośliny użytkowe, bo jakoś czowiek codziennie je marchew czy kapustę, a skąd to się wzięło, to nikt nie wie. Czytałem na Wikipedii o tych roślinach, to ponoć wszystko już mieli starożytni Rzymianie i Egipcjanie. Nie rozumiem tego. Tylko wielkie cywilizacje jadły warzywa i owoce? A tym bardziej Egipt to pustynia, to skąd u nich taka różnorodność diety? Fasola też ma ciekawe „umaszczenie”. Są odmiany w łaty dalmatyńczyka. Przypisywanie udomowień roślin w Ameryce dotyczy widać tylko terenów Peru i Meksyku. A co się działo na terenach dzisiejszych Stanów Zjednoczonych? Jakie tam rośliny udomowiono, przecież klimat mają zarąbisty i żyzne gleby na Wielkich Równinach. Też ciekawe jest to, że nie słyszy się o roślinach użytkowych pochodzących z Australii czy Nowej Zelandii.

  7. @ Maćku! na początek zajrzyj do któregoś z kilku podręczników licealnych do biologii jest tam już trochę materiału, a potem do książek omawiających geografię roślin, bo rośliny uprawne były przewożone niekiedy zaskakująco daleko, np. marchew przybyła z Indii, a rabarbar z Persji.

  8. Właśnie w takich jest najmniej! Po drugie ogólnie o nich jest mało nawet w necie. Wystarczy mieć trochę większe wymagania, a już gorzej coś znaleźć. Na przykład szukam teraz po stronach mapkę świata z liczbą gatunków na km2 – jest tylko o biomach, a mi to za mało. Takie coś widziałem w podręczniku licealnym do bioli, ale dawno i wtedy jej jeszcze nie potrzebowałem. A z marchewką jest chyba tak, że pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a nie z Indii. Jest to dzika, biała odmiana korzenia.

  9. […] wiedzy o diecie ludzi żyjących kilkadziesiąt tysięcy lat temu, ale wykazały też m.in., że mieszkańcy Ameryki zaczęli udomawiać rośliny dużo wcześniej niż sądzono jeszcze parę lat te…. Revedin, A., Aranguren, B., Becattini, R., Longo, L., Marconi, E., Lippi, M., Skakun, N., […]

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

 
%d blogerów lubi to: